Wat is Adhd?

Adhd is een afkorting voor een aandachtstekortstoornis, met hyperactiviteit en/of impulsiviteit.

Als je Adhd hebt heb je vaak last van concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Je bent wellicht erg dromerig, en vindt het lastig je aandacht bij een gesprek te houden. Herken je dat, dat je geïnteresseerd lijkt te luisteren naar iemand, maar dat alles langs je heen gaat? Of misschien heb je moeite met plannen en organiseren. Het kan ook zijn dat je een lastig tijdbesef hebt. Je denkt bijvoorbeeld dat je in de 10 minuten tot je volgende afspraak gerust nog 2 telefoontjes kunt plegen en de douche kunt schoonmaken.

Op internet is er veel informatie te vinden over Adhd. Als jij zelf een diagnose hebt, ben je waarschijnlijk zelf ook expert. Je weet dat je pas echt Adhd hebt als er duidelijk problemen en beperkingen zijn in het functioneren van bijvoorbeeld je sociale leven, op school of op je werk. Ook moeten de verschijnselen officieel al voor het 12e levensjaar aanwezig zijn geweest, wil je in aanmerking komen voor de diagnose Adhd. 

Deze diagnose kan eigenlijk alleen worden gesteld aan de hand van gedrag. Het is dus geen ziekte. Je kunt het niet vaststellen zoals je arts bepaalt dat je bloedarmoede hebt. Of suikerziekte. 

Ik help je graag met de chaos en problemen die jij in je leven ervaart. Een Ad(h)d diagnose is voor mij niet noodzakelijk.

Vrouwen en ADD

Als je alleen last hebt van gedrag dat te maken heeft met aandachtsproblemen wordt dat ADD genoemd. Wat overigens niet wil zeggen dat je dan geen onrust ervaart. Je brein maakt overuren, alleen zie je dat van de buitenkant lang niet altijd.  

Add komt voor bij mannen en vrouwen. Doordat Adhd-onderzoek jarenlang vooral gericht is geweest op jongens en mannen, zijn veel vrouwen met Adhd buiten beeld gebleven. En dat geldt helemaal voor vrouwen met ADD.  Zij vallen niet op omdat ze geen hyperactief gedrag vertonen. Ze hebben zich heel goed leren aanpassen aan hun omgeving, en gebruiken allerlei trucjes, ofwel copingsmechanismen om ervoor te zorgen dat ze het leven toch nog voor elkaar gebokst krijgen.

Dit kunnen positieve copingsmechanismen zijn, zoals hulp zoeken, of een creatieve of sportieve uitlaatklep zoeken voor hun gevoelens. Als er echter sprake is van schaamte, zijn de copingsmechanismen helaas veel minder effectief. Ze piekeren veel, raken verslaafd, of zeggen afspraken af en laten zichzelf steeds minder vaak zien.

Bij een belangrijk levensgebeurtenis, zoals het krijgen van een baan of kind, wordt het allemaal te veel en stort het kaartenhuis in elkaar. De hoeveelheid energie die zij altijd gestopt hebben in aanpassen en ‘normaal’ doen is dan niet meer beschikbaar, met alle nare gevolgen van dien. Dit wordt vaak een burn-out genoemd, maar eigenlijk zitten zij aan de grenzen van hun aanpassingsvermogen. 

Gelukkig krijgen niet alle vrouwen een burn-out.  Vaak lopen zij wel op hun tandvlees, en hebben ze het gevoel dat ze steeds minder goed aan de eisen kunnen voldoen die de omgeving (werk, studie, partner, huishouden, kinderen) aan hun stelt. Waardoor ze steeds harder en langer werken om dit toch voor elkaar te krijgen. Als er dan ook nog meer Adhd-ers (of andere uitdagingen)in hun gezin voorkomen, hebben ze niet alleen te maken met hun eigen geworstel en uitdagingen, maar ook die van hun kind en partner.

Herken je dit en ben je klaar met worstelen? Neem dan contact met me op. 

 

Terug naar overzicht

© Copyright 2018 Fem Coaching & Training | Proclaimer - Privacy policy - Algemene voorwaarden | Webdesign Arnhem | Foto’s Carola: Zefanja Hoogers | Illustraties en logo: Emily Bechthold